Kulutuksen vuosikatsaus

Ollaan nyt asuttu koko vuoden omassa kodissa ja on aika kulutuksen vuosikatsaukselle.

VESI

Hetkellä ollaan vuodessa käytetty 68m3 vettä,eli kuukaudessa meillä menee noin 5,7m3 vettä. Se tarkoittaa sitä, että päivässä menee noin 95 l/hlö. Googleen mukaan suomalainen käyttää vettä keskimäärin  160 litraa vuorokaudessa.  Eli ei se meidän tulos ole todellakaan paha.
Me käydään iltaisin suihkussa, pestään aina silloin tälloin koiria, noin kerran kuukaudessa saunotaan, ainakin kerran viikossa laitettaan pesukone pyörimään ja tiskikone pyörii joka toinen päivä. Lisäksi sitten käytämme vettä myös ruuanlaittoon ja juomaksi. Jonkin verran menee vettä myös kukkien kasteluun. Järkevä olisi ehkä hankkiutua eroon kukista, joita tarvi paljon kastella.
Yllättävän paljon vettä menee myös pikkusen pyllypesuun, kun aina silloin tälloin tulee sellaisia niskapaskoja.

Jossain vaihessa aiomme hankkia myös vettä säästävät kodinkoneet. Ollaan katsottu jo valmiiksi sellainen astianpesukone, joka käyttää 6 litraa/pesu. Lisäksi pitäisimme hankkia myös vettä säästävät suuttimet hanoille.


JÄTTEET

Meillä on oma biojätteen kompostori, eli kaikki ruokajätteet kompostoidaan. Lisäksi olen sinne heittänyt kaikki puutarhajätteet mm. kasvit, lehdet.
Meillä on myös 240-l sekäjäteastia ja sen tyhjennys on joka toinen viikko. Välillä se tulee täyteen ja välillä ei. Pidempi tyhjennysväli olisi myös vaihtoehto, mutta silloin pitäisi alkaa jo tunkea roskia roskikseen.
Kaikki palavat paperit säästettään ja muut viedään kierrätykseen. Lasipullot menee meillä myös kierrätykseen.


SÄHKÖ

Sähkön vuosikäyttö on 10 498kwh. Sen mukaan kuukausikeskiarvo on 875kwh eli noin 71kwh/m2. Ollaan oikein tyytyväisiä siihen, että kesällä minimikäyttö oli kuukaudessa 425kwh.
Ensi vuonna haluaisimme päästää siihen 10 000kwh asti, eli alentaa vähän sähkön käyttöä.

Tulevaisuudessa, kun hankimme uudet kodinkoneet, ne tulee olemaan varmasti energiatehokkaimmat. Uloskin laitetaan aurinkokeräimillä ja liikennetunnistimeillä valot. Haaveissa olisi myös laittaa katolle aurinkopaneelit.

Kommentit

Suositut tekstit