Syysistutukset

Viime syksynä ajattelin, että tänä vuonna ehdin vaikkapa mitään tekemään, kun oon vauvan kanssa kotona.  No ei se oikeastaan näin oo mennyt, kun toinen ei viihdy ollenkaan vaunuissa. Ehkäpä sen 6viikkon lonkkalastahoidon takia tai sitten hän vain ei viihdy. Ja ei se 10min torkku vaunussa oo juuri niin pitkä aika, että ehtisin tehdä mitään pihalla.

Nyt kun syksy on tullut ja kelit viilenevät, alkoi ollaa viimeinen hetki istuttaa kaikki puut ja pensaat, että ehtisivät juurtua.

Toissa päivänä puoliso joutui olemaan töistä kotona sairausloman takia. Ulkona oli aurinkoinen ja kuiva ilma, joten mä päätin ottaa viihdoin sen hetken lapion ja puiden/pensaiden parissa. Ihana oli saada hetki oma aika.

Tien viereen laitoin  marjapuut. Ei ne oikeastaan oo niin tien vieressä. Tien ja puiden välissä on noin 10m ja jossain vaihessa suunnittellaan myös aitausta tontin reunaan. Marjapuista meillä on nyt talviomena "Konsta", päärynä "Pepi", suklaakirsikka ja luumu "Kuokkala". Ensi vuonna aion istuttaa vielä yhden kesäomenan.
Marjapuut
Tontin toiseen reunaan laiton kesällä jo raparperia kasvamaan. Ku mä aivan rakastan raparperia. Raparperien kanssa samaan riviin laitoin nyt kolme vadelma "Golden Queen".  

Tein vielä toisen rivin näiden viereen, johon laitoin marjapensaat. Mulla on siellä neljä mustaherukka ja valkoista ja punaista herukkaa on kumpakin yksi. Mustaherukka on aika paljon, mutta sitä tarvitaan aina joko kurkkujen marinoimiseen tai teeheen. Lisäksi löytyy vielä kaksi punaista karviaista, toinen näistä on piikitön. 

Marjapensaat
Kevällä on suunnittelmissa laittaa puiden ja pensaiden alle vielä maankatekangas ja vähän sora, että olisi helpompi leikkaa nurmikkoa.

Lisäksi heitin pois kurkut, paprikat ja istuttiin tilalle mansikoita "Honeoye". Se on muuten Suomessa eniten viljelty mansikan varhaislajike. Ehkä ensi kevällä, jos on aika, silloin siirtän kasvimaan sinne pensaiden ja puiden viereen. Ja silloin istuttaan uudestaan mansikaat, niin että ne saavat enemmän tilaa. 
Mansikaat

Me puolison kanssa ollaan sitä mieltä, että jos on oma piha, silloin siellä pitäis jotain kans ollaa syötävä. Nyt kun omalla on jälkikasvu ollaan enemmänkin sitä mieltä. Olisi ihana, jos oma lapsikin tietäis mistä ne mansikat ja muut marjat ja viljat tulee ja miten ne kasva. Kesällä olisi ihana saada myös salaattin aineksia omalta pihalta. Itse kasvatettuna on ne paljon maukkaimmat ja ei tarte ajatella, että kuka niitä ennen on koskennut.




Kommentit

Suositut tekstit