Jätevesiremppa - maanpäällinen helvetti Vol. 1

Syksyllä, silloin kun muutettiin tähän talon, tuli aika nopeasti ilmi ensimmäinen remontikohte. Tiedettiin, että talossa on kunnan vesi ja oma viemäri. Talossa piti olla umpisäiliö vessavesille ja betoninen sakokaivo harmaille vesille. Talon edellinen omistajakin sanoi meille, että umpisäiliötä pitäisi tyhjentää 3-6kk välein ja sakokaivoa ei kovin usein. Kahden hengen taloudessa 5m3 umpisäiliö tuli täyteen parissa viikkossa, ja joo meillä ei ollut pysyvästi ripulia eikä minkälaisia paskaamisbileitä. Kun kolmessa kuukaudessa jouduttiin tilamaan tyhjennys jo viidetta kerta, silloin riittii.

Vesilaitoksen mukaan tähän haja-asustusalueelle ei ole tulossa kunnan viemäröintia ainakin 10vuoden sisällä. Eli liityminen tai odottaminene viemäriverkostoa ei ole vaihtoehto. Ja ei, kompostoiva käymälä ei ole meillä kans vaihtoehdo.
Koska halutaan asiat tehdä sääntöjen mukaisesti, ettei talon arvo laskeis, sitten jouduttiin tilamaan jätevesisuunnitelma.

Ja voinhan sanoa, että herrajumala mitkä hinnat! Kolmannes suunnittelija, joka meillä kävi hintatarjousta tekemassa, se palkattiin. Eli tilattiin jätevesisuunnittelu BatSystems Oyltä. Ollaan todella tyytyväisiä heidän töihin, he ihan aidosti välittävät työstä ja ottavat huomion myös asiakkaan toiveet.

Tuli ilmi, että asumme erittäin tärkeällä pohjavesialuella ja lisaksi savimaalla. Eli vaihtoehdot uusiin laitteisiin olit rajatut. Suunnitelmissa oli laittaa uusi umpisäiliö, mikä oli sitten 6m3 säiliö ja BatSystemsin tehty Harmaaton 8 harmaavesipuhdistamo. Euroopassa vain kaksi valmistaja teevat sellaisi säiliöitä, mitä saa asentaa savimaahan virolainen EcoTank ja saksalainen Monolith. Me otettiin EcoTankilta Strong säiliö, joka on sitten rakenteeltaan kaksi-seinämainen ja erittäin vahvarakenteinen. Säiliöiden rungot valmistetaan samoista putkista mitä käytetään valtateiden alitusputkistoissa. EcoTankin nettisivu löytyy täältä. BatSystemsin tehty Harmaaton 8 puhdistamo sopii käytettäväksi jopa 8-hengen taloudessa ja sisältää kookoskuitu suodatinta. Suodatinta pitäisi vaihtaa 10-vuoden välein. BatSystemsin löydät täältä.

Suunnittelma lähetettiin Lupapisteseen huhtikuun alussa ja hyväksytty päätös tuli juhannuksen jälkeen.

31.07.2017 oli iso päivä milloin saatiin viimeksi kaikki valmiiksi ja kaivinkoneyrittäjänkin paikan päälle. Ilmeisesti on kesä jonkilainen jätevesiremppa sesonkiaika, kun ohi ajanut pyöräilijät sanoivat että tälläkin on vaihto käynnissä, ku umpisäiliö on pihalla.

Aamulla 7aikana tyypit tulivat paikalle ja aloitivat kaivuhommia. Kaikki meni hyvin siihen asti, kun ne alkoivat nosta sitä vanha umpisäiliötä pois. Eli tuli ilmi, miksi se täytyi niin nopeasti. Okei, ei se hätää kun uutta ollaan asentamassa. Ja talosta tulevat putketkin löydettiin. Silloin, ku alettiin testa, että mikä on mikä putki, tuli ylläri! Tuli ilmi, että vain yhtä putkea kautta kulkee meillä kaikki jätevedet. Eli toiset kaksi putkea tulivat talon toiselta kerrokselta, jossa ei ole täällä hetkellä vielä mitään.
Vanha lasikuitu säiliö oli mennyt lyttyyn vääriin asennetessa

Talosta tulevat putket
Työmiehet ja puoliso sitten päättivät kurkata talon alle, toivoessa ettei siellä olisikaan maanvaraista laata. Silloin olisi saanut asentaa talon alle uudet putket ja erotta vessavedet harmaista vesistä. Mutta joo, alapohja oli täytetty soralla ja hiekalla. Sen poistaminen olisi tarkoitanut mahdollisesti talon lattian romahtamista. Talon lattiakaan ei saa purkkaa, kun meillä on vesikiertoinen lattialämmitys ja vauva arjessa ei ole niin paljon raha lattian ja lattialämmityksen uusimiseen. Eli voi vittua! 

Edellinen omistaja yritti vakuutta meillä vielä puhelimitse sitä, että on kaksi-osainen viemäröinti ja myöhemmiin perus kokonaan sen, että on sitä ikinä sanonutkaan! Eli, joo kiitos tästä! Silloin kun kaikki oli jo mennyt päin helvettiä ei ollut enää muuta vaihtoehtoa ku asenttaa vain se uusi umpisäiliö. Siinä päivänä tän paikan hermoverkko tuotti enemmän kipinä, kun Keravan Energia viikossa. 

Uusi STRONG säiliö

Onneksi meidän asennusmiehet olit ammattilaiset ja nyt kaikki toimii. Säiliötä ollaan tähän asti kerran tyhjennetty ja langaton pintavahti ilmoittaa kun on tarvetta uudestaan tyhjentää.

Mutta kun kaikki ei mennytkään niin kun Strömsössä, sitten jouduttiin heti ottamaan yhteyttä kunnan kanssa. Kunnan ympäristönasiantuntija oli hyvin järkytynyt tästä tilanteesta ja kunta vaati maanperän tutkimista jätevesivahingon selvittämiseksi. Lapsiperheena pelkän umpisäiliön käyttäminen menee tosi kalliksi, noin 33 800euroa/10v, silloin pitäisi jotain keksiä lisäksi. Toiveissa on asentaa jonkinlainen laite sinne umpisäiliön sisälle, mikä erottais vedet ja paskat ja josta saisi sitten ohjattaa vedet muualle.

Tuli mieleen vain toi sanonta: tilanne on paska, mut tää on meidän tulevaisuuden lannoite. Ja niin on!


Kommentit

  1. Moi,

    Olemme kiinnostuneet tämän kirjoituksen EcoTankin Strong umpisäiliöstä...
    Jotenka voisitko olla yhteydessä mailitse, kiitos...

    t.j&h

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      anteeksi kun luin sen kommentin vasta nyt.
      Mikä kiinnostaisi Eco Tankin kohdalla?

      Poista
  2. Halvinta olisi korvata olemassa oleva vessa ns. moottoriperäisellä pöntöllä, jolloin wc-vedet voisi ajaa minne haluaa ohuella putkella. Olemassa olevan viemärin voisi jättää harmaille vesille ja perään sakokaivot tai imeytys, mitä kunta sitten vaatiikaan.

    VastaaPoista
  3. Meillä myös edessä jätevesiremppa täällä Valkealassa. Kaikki alkoi lokakaivon tyhjennyksen yhteydessä. Putkistot tarkistettiin ja todettiin, että on tarve vaihtaa. EcoTank vaikuttaa hyvältä ratkaisulta. Täytyy tutkia lisää vaihtoehtoja. https://vtm-putkistohuolto.fi/palvelut/

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Meidän vanhempien asunnolla Kiteellä oli myös sama tilanne. Umpisäiliötä tyhjennettiin useammin kuin sakokaivoa. Edellisen umpisäiliön tyhjennyksen yhteydessä kuitenkin todettiin, että olisi parempi uusia jätevesijärjestelmät koska sakokaivo oli myös jo erittäin vanha. En tiedä tuliko heille myös EcoTank tai BatSystemsin umpisäiliö. Ainakin maaperä on savinen joten täytyykin tätä kysyä heiltä, miten remontti toteutettiin. Urakoitsijaan he ainakin olivat tyytyväisiä koska kertoivat kaikista työvaiheista ja ilmoittivat aina mikäli ongelmia tuli. https://www.maanrakennusikaheimonen.fi/maanrakennustyot
    Hyvää kesän odotusta!

    VastaaPoista
  6. Hyvä, että teillä kaikki toimii. Meille on tulossa WehoPuts jätevesipuhdistamo meille. Piti myös muutamia muutoksia tehdä. Talo oli vanha jo ostettaessa, ja paljon on vuosien aikaan saanut hommata tontilla. https://www.talomen.fi/wehoputs

    VastaaPoista
  7. Paljon työtä teillä tuon remontin kanssa. Meidän täytyisi jätevesijärjestelmä hankkia. Nykyinen on jo tiensä päässä. Tuttavalla myös on tuo remontti alkamassa, toivottavasti menisi moitteetta. https://www.maanrakennuspajunen.fi/maanrakennus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit