Talo pysymään! Eli olohuone kuntoon!

Hei,

En ole pitkään ehtinyt kirjoittaa tähän. Viime vuosi eli 2019 meni ohi suuresti projektilla "Talo pysymään". Me otettiin ammattimiehet tähän konsultoimaan ja saatiin aika iso shokki.
Johtuen siitä, että talo on rakennettu savimaalle ja että yhtä talon kulma on aika monta kerta avattu, on talo hieman vinossa. Hieman eli noin 55cm.

Päätimme, että emme pysäyttää taloa, ennen kun parin vuoden päästä. Silloin todennäköisesti joudumme kaivamaan auki uudestaan saman talon kulman, jotta saisimme liittyä kunnallisen viemäriverkostoon.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että ei oikeastaan ole mitään järkeä yrittää laittaa piha kuntoon. Parin vuoden kuluttua tämä on taas samanlainen sotatanner. Ei kiitos! Tämä myös tarkoittaa sitä, että rauhassa saamme laittaa koko energian talon kunnostukseen.

Koska talo on vinossa, sitten jouduimme laittamaan hirret kuntoon. Eli toukokuussa me rakennettiin olohuoneeseen väliaikainen seinä, koska jouduimme purkkamaan sisäseinät. Tietysti asuimme samalla talossa. Meillä oli Trähus auttamassa ja he asensivat meille fölljärit. Ai miten nättejä ne on!

Väliseinä

Fölljäri

Olohuoneeseen tuli meille kolme kaksi puolista fölljäri, eli niin sisäpuolelle kuin myös ulkopuolelle taloa samaan paikkaan laitettiin palkki. Makuuhuoneeseen tuli yksi vain talon ulkopuolelle. Kylpyhuoneeseen tuli myös yksi talon ulkopuolelle. Tämä ratkaisu tuli koska ei ollut mitään järkeä rikkoa vesieristykset ym. Keittiöön he laittoivat kaksi fölljäriä ja ne on sitten molemmilla puolilla.

Koska meillä oli talon toisella kerroksella järkyttävä määrä kaikenlaista villa, sitten käytimme sitä huoneiden eristyksessä. Myös sieltä saimme kipsilevyt. Eli vaikka fölljäreiden asentaminen oli kallista, sitten seinien takaisin rakentaminen ei ollut juuri kovin kallis. Ostimme Kodin Terrasta kestopuuta seinän rungon tarpeeksi. Ulkomailta lomamatkan yhteydessä ostettiin 25eurolla ruuveja ym, näitä ostimme sitten hyvin monta laatikkoa. Ostimme myös höyrynsulkupaperia ja paperiteippiä varmaan noin 140 euron edestä. Kalleinta oli saumauslaasti ja maali, näihin meni varmasti noin 300euroa.

Villa laitettiin seiniin ihan niin paljon kuin vain mahtui. Saattoi olla näin, että lattian puolelle mahtui noin 5cm ja ylös mahtui noin 12 cm. Eli täytimme seinän. Sen jälkeen laitoimme päälleen höyrysulkupaperin ja teippasimme ne saumat. Sen jälkeen kipsilevyt ja saumauslaastia. Seinät päätin maalata harmaaksi. Tykkäsin hirveästi kipsilevyjen sävystä ja tämän mukaan valitsin myös harmaan maalin. Sisäseinät maalasimme vaalea keltaiseksi. Meidän ajatus oli se, että sisäseinät menee keltaiseksi siitä osalta, miten ne on kantavia seiniä. Tuli kyllä nättiä, vaikka itse näin ajattelemmekin. Pääsimme niin pitkälle myös loppujen lopuksi, että vaihdoimme vanhat ikkunat pois uusien vastaan. Nämä on ne pari vuotta sitten Aru Gruppista tilaamat ikkunat. Olohuoneessa yksi ikkuna on vain avattava. Jossain vaiheessa laitamme ristikot ulkopuolelle ja sitten ne on ulkopuolelta toivottavasti taloon paremmin sopivia. Ollaan kyllä tosi tyytyväisiä ikkunoihin, ne on puisia ja näitä saa avata kolmeen eri asentoon.



Palkkien viimeistelyyn käytimme Osmon öljyvaha sävyllä konjakki. Nyt ollaan jo lisätty myös verhot ja mustat verhotangot ikkunoihin. Sitten kun ehdimme, sitten asennamme myös ikkunalaudat. Nämä joudumme tilaamaan jostain, koska haluamme aaltolaudan tyylisiä.
Viimeistelty palkki


Tiedämme hyvin, että tässä ei ole käytetty mitenkään meidän unelmien materiaaleja ja ei ole täydellinen hengittävä rakenne, mutta emme nähneet järkeä heittä käyttökelpoista tavara pois jos meillä on hyvin mittaava remppa tulossa. Meidät tietäessä todennäköisesti noin 10 vuoden kuluttua, jos ei ennen tullaan joka tapauksessa uusimaan sisäpinnat talossa. Eli silloin voimme käyttää juuri näitä meidän ihannemateriaaleja.  

Kommentit

Suositut tekstit