Kattorakenteiden purku ja uusien asennus


Vuosi 2020 alkoi meillä isojen remonttien parissa. 

Oltiin suunniteltuettä huhtikuussa aloitettaan kattoremontti.

Vanha katto oli hyvin vinossa ja vuotasi2019 alkuvuonnakun oli kunnolla luntasitten meillä oli 
myös lunta toisella kerroksellaKun lumi siellä sulisitten kaikki päättyi välikaton väliin ja sieltä 
meidän asuintiloihinEi ollut kivaEi.

Ystävänpäivän paikkeilla meille soitettiin Trähusista, että mitä mieltä ollaan, jos heiltä miehet tulisit noin viikon kuluttua korjaamaan kattorakenteita. No sopii sekin meille. Äkkiä tuli meille hieman kiirettä, aika oli noin viikko vetää talon toinen kerros ja katto alas. Ensimmäiseksi puoliso rakensi telineen talon ympärille, jotta olisi turvallista ja ylipäätänsä mahdollista tehdä mitään talon ympärillä ja päällä. 


Puoliso ja hänen kaverit olivat koko loppuviikonseuraavan viikon illat ja loppuviikon purkamassa 

Talo suojassa



Suoraan sanoen oltiin ihan kauhuissaan siitämihin ollaan ryhdytty. Päässä oli koko ajan kysymykset, että mihin olemme nyt ryhtyneet? Miten pärjäämme sen remontin kanssa - tästä ei ole kuitenkin tietä takaisin? Pystymmekö asumaan talossa samalla ajalla kun remontti on päällä? Paljastuuko lisä yllätyksiä remontin ohessa? Mitä tapahtuu, jos tuleekin ilmi, että on lahoa hirttä enemmän talossa?  
Katto osittain purettuna

Katto kokonaan purettuna, vain piippu jäljellä.



Vanhoja kattorakenteita tutkiessa myöhemmin huomasimmeettä peltikaton alla olleet päreet olivat 
paikoin homeessa ja hajosivat kädessäVanhat kattoparrutkin olit paikoin hyvin huonossa kunnossa
Julkisivulaudoitus oli mätä suoraan sanoen. Eli olikin aika ottaa asia näin isosti eteen. Ei olisi ollut järkeä myös korjata kaikkea pikkuhiljaa. Sillä silloin tämä maksaa paljon enemmän ja talomme ei ole kuitenkaan turvallinen. Kattoa emme olisi pystyneet uusimaan ennen kun kaikki kattorakenteet ovat kunnostettuja. Tietysti olisi ollut mahdollista kunnostaa kattorakenteet ja toisen kerroksen rungon näin, ettei pureta kattoa ja julkisivu ja tehdään kaikki kunnostukset talon sisällä. Siihenkin muuten otettiin tarjous, mutta meille oli se hieman liika kallis eli 150 000euroa. Emme olisi mitenkään silloin pystyneet heti näkemään, että mikä tilanne talomme kanssa on. Joten tämä on myös yksi syy, miksi meille tuli taas tuttu Trähus rakentamaan. He tekivät tuntityönä ja lupasivat tehdä kaikki rakenteen alle kuukaudessa. 

Trähusin miehet tulit sovitulla päivällä ja heti aloittivat tutustumisella työmaahaan sekä työtehtävään. He olivat tietysti nähneet suunnitelmia jo ennen, mutta paikan päällä kävivät uudestaan läpi asian. He olivat tehneet kaikki pohjatyöt ja mittaukset sen ajan menneessä, kun tavaratoimitus tuli pihallemme. 
Ensimmäisen päivän menneessä he olivat käyneet läpi vanhan rungon hirret ja rakentaneet sen päälle uuden osan pohjan. 

He olivat meillä rakentamassa yhteensä noin kolme viikkoa. Heiltä oli normaalisti paikalla kolme miestä, kaksi miestä rakensivat ja asensivat ja yksi mittasi ja leikkasi valmiiksi kaikki puutavara. Puutavaran leikkaamista oli kyllä paljon, sillä kaikki rakennettiin paikan päällä pitkästä tavarasta. 


Ensimmäisen viikon lopussa.

Katon kiinnitykset



Ollaan lopputuloksena tosi tyytyväisiä uuteen kattorungon ja toisen kerroksen runkoon. Kaikki rakennettiin suunnitelmien mukaan sekä kaikki pystypilarit ovat tasan tarkkaan samoissa paikoissa, missä olit myös ennen. Tästä on hyvää jatkaa itse. Tila tuli kyllä aivan valtavasti ja ollaan kovin innoissaan, että pääsemme jatkamaan talomme pelastusta...tai sitten korjausta.

On pakko sanoa, että on aika hauska seurata sitä, miten ohi ajavat käytäytyvät. Sen jälkeen, kun saimme talolle sääsuojan, iso osa ohi ajavista hidastaa talomme kohdalla ja seuraa tontillamme tapahtuva. Monet ovat myös pysähtyneet ja alkanut kuvaamaan taloa. Ollaan mietitty, että pitäisikö paikalliseen FB-ryhmään laittaa viesti, että mikäli ohi ajavilla on kysymyksiä remontistamme sitten saa rauhassa tulla kysymään, mikäli ollaan samalla ajalla pihalla. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit